מבוגרים רבים עדיין חולמים על ניתוח אף, למרות ועל אף גילם. שאלת הגיל בניתוחים פלסטיים, באופן כללי, אינה שאלה של גיל ביולוגי.
כל עוד נמצא המטופל במצב בריאותי טוב ואיתן, ויש לו מספיק זמן בכדי לאפשר החלמה מהירה ונכונה, הוא לא ייחשב "זקן" מדי בכדי לעבור ניתוח אף. ניתוח אף, בדומה לניתוחים פלסטיים אחרים, הוא ניתוח קוסמטי שנועד לייפות את המראה ולתת למטופל הרגשה טובה יותר על ידי מניפולציה והתאמת האף באופן טוב יותר למבנה הפנים.
כמו כל מטופל, גם המבוגר יותר לעומת גיל המנותחים הממוצע צריך לעבור בדיקות גופניות מלאות ולהיבדק באופן פרטני על ידי רופא המשפחה והכירורג. הגיל, בדרך כלל, לא יהווה גורם אשר ישלול ניתוח אף, ואף אין גיל מקסימלי אשר עד אליו יש לעבור את הניתוח, ורק לפעמים הגיל המבוגר יילקח בחשבון לאור בדיקות כלליות של בריאות המטופל.
הרצון בניתוח אף
כיום, יש יותר ויותר ניתוחי אף שנקבעים לאוכלוסיה בגיל העמידה ויותר. ההערכה היא ש 20% מכל הליכי ניתוחי האף ((Rhinoplasty מבוצעים בקרב מטופלים מבוגרים בגילאי 55 ומעלה. רצונם של המבוגרים בניתוח זה נובעת ממספר גורמים עיקריים כמו הזדמנות לשינוי הפנים.
אולם, לעתים קרובות מטופלים אלה מציגים הפרעות תפקודיות משניות אשר הפכו בלתי נסבלות בעיקר כאשר הן משולבות עם השפעות ההזדקנות הרגילות על האף. למטופלים אלה לא יומלץ לבצע שינוי דרמתי בפנים אשר ישנה אותם באופן ניכר.
באופן ספציפי, השינויים המתרחשים בכל רקמות הגוף, מתרחשים גם באיזור האף. בדך הכל, העור מאבד מהסיבים האלסטיים אשר הרכיבו אותו, ולכן הוא נראה מצומק ומנוון. כמו כן, ישנה הידרדרות בתיקון ושיקום הרקמות, כך שעור האף מתעבה בחלק התחתון בעוד חלקו העליון מתדלדל יותר.
לתכונה זו יש מספר תוצאות, כמו גרמים וקמטים עדינים, אשר סביר להניח כי היו נוכחים תמיד, אך לאור השינויים נעשו בולטים יותר. שינויים אלה, בעולם אשר סוגד לצעירים, עלול להפריע יותר ויותר למבוגרים, אשר מעוניינים להיראות בהתאם לתחושותיהם וליכולות הפיסיות שלהם.
אתגרי ניתוח אף בגיל המבוגר
אין מניעה לעבור ניתוח פלסטי בכלל, וניתוח אף בפרט בגילאים אלו, אלא שישנם אתגרים אחרים העומדים לפתחו של הכירורג, בשונה ממטופלים צעירים יותר. על הכירורג לאפיין את האנטומיה והשינויים החזותיים של המטופל עקב תהליך ההזדקנות הטבעי. כך שיש לתכנן את האף החדש על פי תווי הפנים החדשות, כמו למשל התחשבות בצניחת קצה האף באופן טבעי.
מעבר לכך אצל אדם צעיר יותר, עור האף מתכווץ בגלל גמישות טבעית. עם תהליך ההזדקנות, העור מאבד מגמישותו, ויש להתחשב בכך על ידי טכניקות ניתוח קצת שונות, הכוללות, בין השאר הפחתה של העור באיזור זה.
לבסוף, המנתח חייב להיות מודע לכך שממדי הפנים משתנים עם הזמן, באופן בו החלק העליון של הפנים משנה את הפורופוציה בהתאם לקו השיער הנסוג, ואילו השליש התחתון של הפנים מתכווץ עקב ספיגת הלסת העליונה וניוון שרירים תת עוריים. בנוסף, למטופלים המבוגרים יש דימוי גוף ותפיסת עצמם באופן ברור, ולכן הם לא יגיבו תמיד באופן מיטבי לשינויים גדולים ומשמעותיים.
על הכירורג לציין זאת, ולשמור על שינויים שמרניים ועדינים, אשר שומרים על מראה טבעי ומחזירים את האף למראהו המוקדם. מאידך גיסא, מטופלים אשר מביעים חוסר שביעות רצון מהאף בשל גילם, רוצים שינויים משמעותיים או נמצאים בעיצומו של שינוי או אירוע חיים מרכזי (גירושין או מוות של אדם קרוב) יידרשו להערכה עמוקה יותר ואולי לא יוכלו להיות מועמדים לניתוח זה.
עוד בנושא:
="Refresh" content="0; URL=https://medcos.co.il/">