מוצרי טיפוח עור מכילים חומרים פעילים האחראים להטבות המוצעות. החומרים הפעילים נמצאים בכל סוגי המוצרים הקוסמטיים, כולל במוצרים הטבעיים. עוצמתם משתנה אם משתמשים במוצרים ללא מרשם או במוצרי מרשם.
חומרים פעילים חיוניים לפעולת המוצרים, אך יש להבין את תופעות הלוואי האפשריות.
מוצרים קוסמטיים נועדו לסייע בשמירת ניקיון ראוי של העור. הם מכילים חומרים מחטאים, רכיבי לחות, וחומרים למריחת מסיכות על הפנים. בהתאם לצרכים האישיים, ניתן לבחור מוצרים קוסמטיים לטיפול באקנה, אנטי אייג'ינג או טיפול בעור יבש.
ועדיין, המוצר חסר תועלת אם אין לו את המרכיבים הדרושים לממש את הבטחותיו. וכאן נכנסים למשחק החומרים הפעילים במוצרים. מנהל המזון והתרופות של ארה"ב מגדיר מוצרים קוסמטיים כמוצרים שתפקידם לטהר, לשנות או לייפות את העור.
דוגמאות לחומרים פעילים
הסוגים המדויקים של חומרים פעילים המשמשים בתעשיית מוצרים קוסמטיים מבוססים על תפקידו של כל מוצר. מרכיבים נפוצים ללחימה באקנה עשויים לכלול חומצה סליצילית או בנזואיל פרוקסיד.
מוצרי אנטי אייג'ינג טבעיים עשויים להכיל חומרים נוגדי חמצון, כגון ויטמיני C ו-E, וחומצות אלפא הידרוקסיות להפחתת קמטים וקמטוטים. וזלין נמצא ברכיבי לחות עמוקים הלוכדים מים בעור להגברת הלחות.
מדדים לתיוג מוצרים
ה-FDA דורש שמרכיבים בתחום טיפוח העור יהיו מתויגים עם המרכיב העיקרי הראשון ברשימה. מוצרים קוסמטיים רבים מכילים את רשימת המרכיבים הפעילים בנפרד, על מנת לסייע לצרכנים לזהות את החומרים הפעילים.
לדוגמא, אם אדם מבקש לטפל באקנה, אך מעדיף שלא להשתמש במוצר המכיל חומצה סליצילית, התיוג מסייע לו להימנע במהירות מפריטי טיפוח עור אלו.
מדדים לעוצמות מוצרי מרשם וללא מרשם
חומרים פעילים לטיפול בעור זמינים במוצרים הנמכרים במרשם וללא מרשם נבדלים זה מזה בעוצמתם. מרשמים המכילים ריכוזים גבוהים יותר של מרכיבים פעילים, נקבעים על ידי הרופא. לדוגמא, רטינואידים זמינים במוצרי טיפוח עור ללא מרשם, אך מוצר המכיל רטינול חזק נמכר במרשם לטיפול באקנה חמורה.
הידרוקורטיזון זמין ללא מרשם לגירוי עור מתון, בעוד שנוסחאות חזקות נקבעות לטיפול באקזמה. חומרת המצב מכתיבה את עוצמת המרכיבים הפעילים בהם יש להשתמש.
הבנת רכיבים במוצרים קוסמטיים
טעות נפוצה אחת לגבי מוצרים מקומיים לטיפוח עור, היא שהתוצאות מגיעות מרכיב עיקרי אחד. למעשה, המוצר בכללותו מוביל ליכולתו לספק יתרונות. כך ניתן להבין את חשיבות המרכיבים במוצרים קוסמטיים:
רכיבים עיקריים – קובעים את היתרון המשמעותי ביותר של המוצר.
רכיבים לעור – שילוב מרכיבים מיועדים לשיפור פני שטח העור ויצירת מראה רך וחלק.
חומרי גלם תפקודיים – יוצרים את המוצר הסופי, כגון קרם, סרום וג'ל, ופועלים כעזרים לרכיבים העיקריים.
מרכיבים משולבים – מספקים מספר יתרונות המסייעים להרכב הכללי של המוצר.
כל אחד מהמרכיבים האלו חיוני לתפקוד ולתועלת המוצר. ביצועי המוצר תלויים בחומרים של המרכיבים המרכזיים. השימוש במוצרים בהתאם לרכיביהם נקבע בהתאם לטיפול המבוקש, וכך יש לקבוע אף את יציבות המרכיבים בנוסחאות המוצרים.
טיפול בתגובות שליליות
אזהרת השימוש במרכיבים פעילים מיועדת להימנעות מהסיכון לתגובות שליליות אפשריות. תרכובות פעילות נוטות יותר לסיכון כזה, במיוחד אם המוצרים מבוססים על חומרים כימיים. רשימת המרכיבים הפעילים במוצרי טיפוח העור מסייעת לזיהוי הרכיבים הגורמים לפריחות, כוורות, שלפוחיות וגירוי עור כללי.
אם קיים חשד שמרכיב מסוים גורם לבעיות עור, יש להפסיק מיד את השימוש בו. תגובות קלות נעלמות מעצמן בעזרת קרם הידרוקורטיזון להקלה. תגובות קשות מצריכות טיפול מיידי של רופא עור.
להאמין למדע
זה יכול להיות מפתה לבחור מוצרי טיפוח עור המבוססים אך ורק על החומרים החדשים והמרגשים אותם מבטיחים היצרנים. יחד עם זאת, נתונים מדעיים התומכים ביעילות המרכיבים העיקריים הם השיקולים החשובים ביותר בבחירת מוצרים קוסמטיים.
יש להבין את המרכיבים הכימיים הכלליים במוצר, להבין את יכולתו לטפל בבעיה הפרטנית, ולבדוק את המדע מאחורי המוצר. מרכיבים חדשים נראים אולי מסקרנים, אך בסופו של דבר יש לבחור במוצרים שפועלים. יעילות חומרי גלם קוסמטיים רבים נקבעת לפי מבחן הזמן במשך עשרות שנים, ובדרך כלל, קיים מחקר משמעותי המגבה את יתרונותיהם.