אקנה היא אחד המצבים הדרמטולוגיים הנפוצים ביותר. היא מאופיינת בפצעונים, נקודות שחורות וליקויי עור. ככלל, אקנה מתפתחת בדרך כלל בקרב בני נוער, אך גם מבוגרים רבים חווים מידה מסוימת של אקנה.
הגורם המדויק לתופעה אינו ידוע. שינויים הורמונאליים במהלך גיל ההתבגרות, כמו גם במהלך ההיריון, עשויים להוות גורמים תורמים.
סוגי אקנה
קיימים שני סוגי אקנה:
אקנה שאינה דלקתית – המאופיינת בנוכחות נקודות שחורות ולבנות.
אקנה דלקתית – המאופיינת בנוכחות פצעונים העלולים לגרום לפריצת ויצירת נגעים דלקתיים מוגברים באזורי עור מסוימים. נגעים אלו נקראים "חטטים".
ברוב המקרים, אנשים חווים את שני סוגי האקנה. היא מתרחשת בדרך כלל על הפנים, החזה והגב, אזורי גוף בהם בלוטות החלב בולטות. אקנה עשויה להתרחש אף בתחומי גוף אחרים, כגון על הצוואר והחלק העליון של הזרועות.
אפשרויות טיפול באקנה
מטרת הטיפול באקנה היא מניעת או הפחתת הפצעונים, ומניעת הצטלקות. טיפול מוקדם מומלץ למניעת הצטלקות. הטיפול הנבחר לאקנה תלוי בסוג הנגעים וחומרתם. הרופא ימליץ על אחד מהמוצרים המקומיים ללא מרשם הזמינים לטיפול במקרים קלים עד בינוניים של אקנה.
טיפול עצמי מתאים למקרים קלים, וניתן לשליטה באמצעות הקפדה על טיפול יומי בעור והימנעות מגורמים העשויים להחמיר התלקחויות אקנה. נכון להיום, קיים מגוון נרחב של מוצרים לטיפול בעור ללא מרשם לטיפול עצמי במקרי אקנה קלים עד בינוניים.
מוצרים אלו זמינים כתרופות, נוזלים, משחות, קרמים, ג'לים ומגבונים, ומכילים לפחות אחד מהמרכיבים כגון בנזואיל פרוקסיד, חומצה סליצילית, גופרית ונתרן.
חמצן בנזואיל
זוהי תרופה ללא מרשם היעילה ביותר לשימוש נרחב לטיפול בשני סוגי האקנה. בנזואיל פרוקסיד הורג את החיידקים שגורמים לדלקת אקנה. תרופה זו מסייעת להסרת עודף שמן מהעור, כמו גם הסרת תאי עור מתים הסותמים את הנקבוביות.
חמצן בנזואיל עשוי לגרום להגברת היובש של העור, תחושת צריבה ונימול. לכן יש להשתמש בו בזהירות כשמורחים אותו על אזורים ליד השפתיים, האף והפה, כמו גם אזורים עם שריטות או חתכים פתוחים.
בנוסף, יש להימנע ממגע חמצן בנזואיל עם השיער והבגדים, שכן הוא עלול לגרום להלבנה. יש להמשיך את הטיפול למשך חודש עד חודש וחצי לפחות, ולפנות לקבלת סיוע רפואי אם לא מתרחש שיפור, או אם האקנה מחמירה לאחר פרק זמן זה.
גופרית
מטפלת באקנה באמצעות מניעת צמיחת הנגעים ועשויה גם להסיר תאי עור מתים ועודף שמן. היא עלולה לגרום ליובש, אדמומיות וקילוף העור. השימוש במוצרי גופרית מוגבל בשל הגוון הצהוב הגירי שלה וריחה המורגש.
חשוב להשתמש במוצרים אלו בהתאם להוראות, ולדבוק במשטר הטיפול הנבחר. אם מתרחשות תופעות לוואי עקב השימוש במוצרים אלו, יש להפסיק את השימוש בהם מיד ולקבל טיפול רפואי. אם האקנה אינה משתפרת או שהיא מחמירה לאחר שימוש קבוע, יש להתייעץ עם רופא עור ולדון באפשרויות טיפול מומלצות אחרות לאקנה.
חומצה סליצילית – מפחיתה את שפיכת התאים בזקיקי השיער, ומונעת נקבוביות סתומות. חומר זה נמצא בתכשירי תרחיצי פנים לאקנה, כמו גם בג'לים וקרמים. חומצה סליצילית עשויה לגרום לתחושת צריבה, עקצוץ ואדמומיות העור.
אמצעי זהירות בטיפולים
במקרים מסוימים, הרופא ימליץ על שילוב מספר טיפולים. היות ואין להשתמש בתרופות מסוימות במהלך הריון, חשוב ליידע את הרופא לגבי הריון, הנקה או תכנון להיכנס להריון. לפני מרשם כלשהו לתרופות לטיפול באקנה, הרופא בודק את ההיסטוריה הרפואית, אלרגיה ותרופות בשימוש נוכחי על מנת למנוע כל תופעות לוואי אפשריות.
חשוב להקפיד על הטיפול המומלץ כדי להשיג תוצאות יעילות, במיוחד משום שהוא עשוי להימשך מספר שבועות ללא סימני שיפור. יש לדון תמיד עם הרופא או הרוקח לגבי כל החששות מהטיפול, ולוודא את הבנת השימוש בתרופות ותופעות הלוואי הקשורות לשימוש במוצר.
מניעת אקנה
קיימים אמצעי מניעה שונים העשויים למנוע או להפחית התלקחויות אקנה, כגון:
מניעת התרחשות הצלקות – מתאפשרת כשלא סוחטים או לוחצים את נגעי האקנה.
ביסוס משטר טיפול עור יומי – כולל ניקוי העור עם מטלית רחצה רכה, מים חמים, וסבון פנים מתאים, לפחות פעמים ביום.
מוצרי עור ושיער מתאימים – יש להשתמש במוצרים קוסמטיים נטולי שמן בלבד.
רחצה נכונה – יש להימנע משפשוף העור במהלך הרחצה.
שימוש במוצרי איפור נכונים – נשים צריכות להשתמש במוצרי איפור נטולי שמן שכותרתם "אי-קומדוגני".
מניעת זיעה – יש להתקלח תמיד לאחר פעילות הגורמת להזעה.
קרם הגנה – יש להשתמש בקרם הגנה יומי, היות ותרופות מסוימות לאקנה עשוית להגביר את רגישות העור לקרני השמש.